You've strumbled to my wishland. you can wish anything here+Follow me or go Home ?
//WishLand
Author Story Linkies Credits

Doa buatnya....
Monday, November 19, 2012 | 1:53 AM | 0 comments




               Apabila kita ingin berteman, janganlah kerana kelebihannya, kerana mungkin satu kelemahan, kau mungkin akan menjauhinya. 

                    Andai kau ingin berteman, janganlah kerana kebaikannya kerana mungkin dengan satu   keburukan, kau akan membencinya.


                   Andai kau ingin sahabat yang satu, janganlah kerana ilmunya. Kerana apabila kita buntu kau mungkin akan menfitnahnya.

Andai kau ingin seorang kawan, janganlah kerana sifat cerianya kerana andai dia tak pandai menceriakan, kau mungkin akan menyalahinya.
Andai kau seorang sahabat.. terimalah dia seadanya, kerana dia seorang sahabat yang hanya manusia biasa. Jangan diharapkan semuanya sempurna kerana kau juga tidak sempurna.


Hai Assalamualaikum*lambai tangan* Semua sihat? Yaa Adaa disini sihat Alhamdulillah. Aum lamanya tak update blog*gosok mata* Hmm yahh memang lama...... Harini nak cerita pasal SAHABAT :')
Semua orang didunia ada sahabat kan? Mustahil kita tidak ada sahabat walaupun seorang. Apa makna sahabat? Bagi saya, sahabat merupakan antara orang yang paling dekat dihati kita. Hmm Adaa ada seorang kawan baik. Nak tahu siapa? Haa Namanya TIKAH. Kami rapat sangat, yahh sangat rapat. Kenal dia daripada twitter or facebook, hmm tah lupa tapi kami start rapat dari lama sosial ni. Dari situ kami kenalkenal dan sekarang kami jadi kawan baik dan sangat erat. Sekarang hidup ni cuma ada dia je. Setiap pagi, petang, malam mesti ada dia je. Dia tak pernah berhenti WhatsApp Adaa, sehingga Adaa reply. Dia yang wish Morning, Afternoon, Petang, Goonight..... Hmm yah dia je even Adaa tak reply mesti dia whatsApp and terus whatsApp. Kalau macam ni takde BF pun takpe, hihihi :P Dia baik sangat, yaa sangat baik tau. Time Adaa susah, senang mesti cerita dekat dia. Dialah pendengar setia Adaa. Even umur dia bawah Adaa, tapi terserlah kematurednya berbanding Adaa*tunduk bawah* Kalau ada pape, mesti dia tegur, dia buat Adaa ni dah macam adik dia even tebalik. Dia caring sangat, time Adaa demam ke tak makan ke haa dia lah yang akan jaga semua. Baikkan dia? Biasa kalau rapat dengan kawan dengan lama sosial ni mesti sekejap je rapat. TAPI dengan Tikah ni tak, sampai sekarang kami rapat. Dan setiap hari, setiap saat kami tak pernah berheni whatsapp. Single? Yaa memang sunyi. Tapi bila hadirnya KAWAN sepertinya, perasan sunyi tu akan hilang :')

KAWAN sejati ialah KAWAN yang setia,
Sanggup berkorban demi kawan mereka,
Pada suatu hari CINTA terjatuh dalam telaga,
KENAPA?
Kerana CINTA itu buta.

Lalu KAWAN pun ikut terjun dalam telaga,
KENAPA?
Kerana KAWAN akan berbuat apa sahaja demi CINTA.

Didalam telaga CINTA hilang.
KENAPA?
Kerana CINTA itu halus, mudah hilang kalau tak dijaga, sukar dicari apatah lagi dalam telaga yang gelap.
Sedangkan KAWAN masih tercari-cari dimana CINTA dan terus menunggu.
KENAPA?
Kerana KAWAN itu sejati dan akan kekal sebagai KAWAN yang setia :')

Okay kita sambung.... Adaa suka sangat touching dengan Tikah ni. Kalau dia tak whatsApp sehari mesti rasa something, and then nanti mesti nak touching. Alahhh mengada lah kau Adaa. Hmm tahu, biarlah dia kawan saya bukan kawan awak :'/ Tikah tak berhenti sabar pujuk, dia akan terus pujuk pujuk dan terus pujuk. Ada je dia bagi, lagu lah gambar lah untuk terus pujuk. Hmmm even sengaja nak tengok tikah tu macam mana orangnya, dari situ dah boleh nampak kesungguhan dia. YaAllah sayangnya aku kat kau, hm.

Kalau time exam, time study tu tikah lah yang selalu buat teman, and kalau nak exam mesti dia yang wishh goodluck and dah habis jawab paper tu dialah orang pertama yang tanya macam mana exam tadi :') Ohh yaa lupa, Tikah ni sebenarnya orang Sarawak jauh kan dia? Hmm takpe, jauh dimata tapi dekat dimana? Dekat DIHATI, dupdapdupdap :* KAMEK SAYANG KITAK! Ehh apa tu? Saya Sayang awak lah. Haa inilah ayat sarawak yang pertama aku belajar. Kalau Adaa ajet ajet nak speaking sarawak sikit, mesti kena bahan dengan dia. Sebab dia kata aku SARAWAK-INDON haha jahat :/ Haa jangan terkejut, Tikah ni cikgu bahasa Sarawak Adaa tau. Dia ajar bahasa Sarawak then nanti mesti dia soal. Hihihi comel je :P

TAPI......
Semenjak dua menjak tiga menjak ni kami rengang...
Dah tak ada wish morning apa semua dari dia. Yang ada nanti just GOODNIGHT ADAA, SWEETDREAM :') Hmm Adaa nampak perubahan tikah ni. After dia wish mesti touching and tah memang sekarang kami tak rapat macam dulu. Samasama tunggu duadua mulakan dulu maybe? Hmm tak boleh! Tikah kena tegur Adaa dulu :'( Nampak lah perubah dia sekarang and takpe faham maybe dia sibuk study for exam, k takpe....

Semalam dia tak whatsapp langsung, k takpe tunggu jelah. Maybe dia busy tu. Dan macam biasa dia wish GOODNIGHT, TAKECARE (': Adaa dengan touchingnya reply macam tah, hmm rasanya dia faham kenapa adaa reply macamtu. Biasa mesti dia pujuk or apa, ni tak lama tengok takde pun whatsapp masuk dari dia sampai lah Adaa tidur. Then bangun je dari tidur dapat whatsapp dari dia
TIKAH : Mintak maaf kalau ada salah/ silap.
Lepastu Adaa dapat Audio. Buka je Audio tu rupanya dia send Audio TEMAN PEGANTI.
Then dia whatsapp, TIKAH : Jaga diri, jangan makan hati. Yang patah kan tumbuh, yang hilang kan berganti.
Dengar je Audio tu tah cane jatuh air mata, hmm biasanya dengar dekat radio or mana wat lek wat peace je :/ Then Adaa reply, ADAA :  Aku kan pergi, pergiku takan kembali. Tiba masanya kau CARI TEMAN PEGANTI..
TIKAH : Maaf? Sungguh nak minta maaf ni, jangan tanya kenapa, nanti adaa tahu lah :')
ADAA : Hmm tikah ni kenapa eh? Adaa nak tahu sekarang
TIKAH : Nanti Adaa tahu lah :b
ADAA : Nak tahu sekarang
TIKAH : Jangan risau, esok lusa Adaa tahu juga nanti. Haha
ADAA : Adaa nak tahu sekarang
TIKAH : Xboleh bagitahu sekarang
ADAA : K

Hmmm lama tu baru Tikah reply....
TIKAH : Haih, last week pergi hospital sebab sakit dada, batuk berdarah, tu doktor kata ada benda tersekat apa tah esok kena stay wad mungkin lusa operate kot atau tulat entah lah. Dah tu je. Byee ;b
Hmm After baca tu jatuh air mata, yaAllah terkejut sangat. Adaa selalu salah anggap dengan dia, selalu marah je, nak touhing je kalau dia tak whatsapp rupanya.......
YaAllah tikah, kenapa baru bagitahu Adaa? Kenapa tak pernah cerita dekat Adaa? Kita dah janji kan takde rahsia antara kita? Susah senang kita bersatu kan? Hmm sekarang bukan jatuh air mata je, memang tah, tak tahan menangis bila dapat tahu ni. Dah janji tanak bagitahu sesapa pasal ni dekat orang. Maaf tikah? Adaa cuma... Hmm Adaa nak mintak doa dari semua untuk tikah. Adaa terpaksa. Adaa nak tikah sembuh. Adaa rindu tikah. Esok tikah dah tak pakai phone dah, doctor tak bagi main phone dah kan? Haa nanti siapa nak whatsapp Adaa? Nak tanya khabar? Nak wish semua tu? Adaa nak ngadu dekat siapa nanti? KAlau ada story baru nanti nak share kat siapa? Tikah, Adaa perlukan tikah. Cepat sembuh tau? Adaa always doakan tikah. Hmmmm :'/

Siapa tikah tu? Nak tengok tuannya? Tak boleh. Saya dah janji takan bagitahu sesiapa. Tikah sekarang berada dalam hati saya seoarang je :') Awak, awak dan awak yang dah baca tu, terima kasih sangat sangat. Dan saya tak minta apa-apa pun, saya cuma mintakkan doa buat kawan saya tu. Boleh kan?*lap air mata*

Tikah, jaga diri tau? Adaa kat sini selalu doakan tikah. Kalau tikah dekat dah lama Adaa teman kan tikah kat sana, tapi sayang, kita jauh :/ Eh siapa cakap jauh? Tikah kan dalam hati Adaa? Hmmmm :'/

Bila ucapan salam dikirim dari jauh,
tiada kata dapat didengar.
tiada senyumana yang dapat dilihat.
TAPI apa yang dapat dirasai,
CUMA doa ikhlas dari hati yang mengingati.


Secebis senyum membawa seribu makna, Sedetik rindu adalah satu perjuangan, 
Satu ingatan bersemi didalam doa dari sahabat untuk sahabatnya~ 

KAMEK SAYANG KITAK



Okayy wait, sambung balik. Hmm semalam tikah dalam wad, so tak dapat whatsapp dengan dia lagi sebab Doctor tak bagi dia main phone :/ Then Adaa ada dapat whatsapp dari kawan dia '' Assalam.nie membe tikah. Die pesan die ade upload video kat youtube. Die kate '' search je adaa syada. sori kalu buruk. Enjoy ''

Tikah, Adaa dah tengok tikah. Hmm sumpah sedih sangat. Adaa tak tahu nak balas apa lagi. Blog ni jelah dapat buktikan persahabatan kita. Kita kawan sampai bila bila, ingat tu tikah, ingat tau? Hmm jaga diri tau kat sana? Jaga kesihatan, Adaa kat sini always tunggu tikah. Kamek Rindu kitak! Byeeee :/











OLDER POST